Kuchyňka by měla být vybavena dostatečným prostorem pro úschovu všech věcí nebo přípravu jídla a pití. Všechny asi hned napadne, pořídit do ní ledničku či kávovar. Pokud chcete také vaši kancelář rozšířit o kuchyňku, přichystali jsme pro vás seznam dalších věcí, které byste neměli opomenout.
Spotřebiče urychlí přípravu
Základem kuchyňky je dostatečně velká pracovní deska, sloužící k přípravě jídel. Představte si, že si hned několik zaměstnanců bude připravovat kávu či oběd najednou. Dobré tedy bude počítat s tím, že se do kuchyňky musí pohodlně vejít 4 zaměstnanci najednou. Také se do ní musí vejít všechny spotřebiče. Kuchyňka nemusí obsahovat sporák, ale dobrým pomocníkem bude mikrovlnná trouba. Rychlovarná konvice by měla samozřejmostí a pokud chcete zaměstnance potěšit, můžete kuchyňku vybavit kvalitním kávovarem. Možná vás napadla i myčka, proč ne. Jen se připravte na to, že ne všichni zaměstnanci ji budou umět používat a ne všichni ji budou využívat. Pokud jste ji chtěli v rámci úspory vody, pak to vaše účely nejspíše nesplní.
Dostatek místa
Jakmile si zaměstnanci připraví jídlo, potřebují místo, kde ho budou moct zkonzumovat. Stejně jako je tomu v domácnostech, i v kanceláři by mělo platit, že stůl je základ. Pamatujte, že jídelní stůl, by měl být opět dostatečně velký. Pokud však prostory kanceláře nedovolují pořízení velkého stolu. Můžete problém vyřešit menším stolem a do volné zdi můžete vbudovat pult, který může sloužit pro rychlé občerstvení tzv. na stojáka.
Ke stolu patří nepochybně i židle. Ty by měly být pevné, aby vydržely nápor, přesouvání a střídající se váhy. Nepořizujte pohodlná křesla, protože by se snadno mohlo stát, že by se z nich zaměstnancům nechtělo zpět k pracovnímu místu.
Základní vybavení
Do volných skříněk pořiďte základní vybavení. Podle počtu zaměstnanců a velikosti jídelního stolu zvolte počet příborů. Kávových lžiček není nikdy dost, proto jich nakupte více nežli příborů. Většina zaměstnanců si po čase přinese vlastní hrnek či skleničku. Pár kusů by však kuchyňka měla obsahovat. Pro návštěvy pořiďte i servis k podávání kávy a čaje a opět nezapomínejte na vhodné lžičky. Reprezentativní dojem udělá i cukřenka a pokud návštěvě kávu dovezete na servírovacím stolku, vyhnete se případným trapasům jako je vylití kávy apod.
Kuchyňku vybavte i sadou mělkých, hlubokých a dezertních talířků. Aby pracovní deska nepřišla k újmě příliš brzy, nezapomeňte na prkýnko.
Kam s odpadky
V mnoha domácnostech se odpad třídí. Umožněte to vašim zaměstnancům i v práci. Pokud nechcete pořizovat velký odpadkový koš. Na plast a sklo si vystačíte s kartónovými krabicemi. U koše na směsný odpad nezapomeňte na víko. Zbytky jídla v teplém prostředí dokáží na pracovišti udělat pěknou paseku.
Tik ťak
Každá kuchyňka by měla mít hodiny. Jen ať každý vidí, kolik času v ní stráví a jak dlouhá doba mu zbývá do ukončení příjemné části pracovního dne. Nejlepší volbou budou nástěnné hodiny se zřetelně vyznačenými minutami.
Sandra Špačková