jak ho přimět k opaku, vzpomeňte na staré a pravdivé pořekadlo „Láska prochází žaludkem“.
Dortík zařaďte mezi oblíbené recepty, i když Valentýn nemáte s kým oslavit.
Dortík je totiž tak lahodný, že ho prostě musíte svým blízkým upéct k narozeninám…
Na formu o průměru 22 cm budete potřebovat:
6 lžic másla
3 hrnky čokoládových flíčků
3 vejce
1 hrnek cukru
½ hrknu mouky
1 lžička instantní kávy
½ lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky kypřícího prášku
1 hrnek nasekaných ořechů
2-3 lžíce zakysané smetany
špetka soli
Troubu předehřejeme na 175 stupňů Celsia. Připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme máslo a přidáme 2 hrnky čokoládových flíčků. Sundáme ze sporáku a mícháme, dokud se čokoláda nespojí s máslem. Necháme vychladit. Vejce, cukr, kávu a vanilku dáme do mísy a mixujeme přibližně po dobu 3 minut. Poté přimícháme i vychlazenou čokoládu. V další míse smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, hrnek flíčků a ořechy. Opatrně přimícháme k tekuté směsi a důkladně promícháme. Přelijeme do pečící formy a pečeme 35 – 40 minut. Povrch ztvrdne, ale prostředek zůstane měkký. Vyjmeme trouby a necháme vychladnout.
Sandra Špačková
foto: foodnetwork.com