Touto metodou lze využít energii, která je v komerčních budovách, hotelech či bytových domech k dispozici zdarma.
Rekuperací se výrazně snížují provozní náklady objektů, nároky na příkon tepelného zdroje a zlepšuje se i pracovní prostředí, protože tepelná zátěž je odváděna. To oceňují hlavně zaměstnanci kuchyní a prádelen. Rekuperace může zahrnovat i okolní vzduch, který se filtrací zbavuje výfukových plynů, alergenů a nadměrné vlhkosti.

Ideální zařízení pro zpětné získávání tepla ze vzduchu i vody je tepelné čerpadlo, které dokáže využít odpadní teplo až do 42 stupňů a dodat vodu od 55 do 90 stupňů.

I malé provozovny najdou zdroje tepla pro rekuperaci

Rekuperace pomocí tepelného čerpadla se vyplácí nejen mega podnikům, ale také středně velkým restauracím nebo menším směnným provozům. I těm se podle zkušeností vynaložené prostředky rychle vracejí.

Je pravděpodobné, že i ve Vašem objektu naleznete zdroje odpadního tepla pro rekuperaci. Vznikají např. při chlazení vstřikovacích lisů, řízeném kvašení vína, chlazení piva v minipivovarech, chlazení serverů, nebo se získávají z důlních vod, sklepních prostorů pro zrání sýrů či splaškové kanalizace hotelu. Zdrojem pro rekuperaci může být také větrací vzduch kancelářské budovy, odpadní vzduch svářecích strojů, odpadní bazénová voda, hydraulický systém jeviště nebo voda prosakující přehradní nádrží.

Teď si dáme trošku počtů

Pro efektivní práci tepelného čerpadla a dobrý ekonomický výsledek je důležitý zejména rozdíl mezi teplotou zdroje odpadního tepla a požadovanou teplotou topné vody, který má být co nejmenší.

Potřebné je také naplánovat odběr rekuperované energie poblíž zdroje odpadního tepla.

A do třetice záleží i na časové souvislosti rekuperace a jejího využití. V případě nárazových dodávek odpadního tepla se doporučuje využít zásobníky odpadní vody.

Spolehněte se na odborníky

Společnost GT Energy dodala zákazníkům už více než 11 000 tepelných čerpadel pro vytápění, ohřev teplé vody, chlazení a využití odpadního tepla. Také Vám nabízí odbornou energetickou koncepci i následnou realizaci.