25 % jí nejraději hamburgery, párky v rohlíku, brambůrky a sladkosti.

55 % dává přednost slazeným nápojům.

27 % dětí tráví denně více než dvě hodiny u počítače a 14 % sportuje jen při hodinách tělocviku.

Chcete, aby vaše dítě žilo a jedlo zdravě? Přihlaste jej na unikátní příměstský tábor.

Škola vaření Chefparade a Svět zdraví se rozhodli připravit příměstské tábory s jedinečným zaměřením. Chtějí totiž naučit české děti vařit jejich oblíbená jídla zdravě a zároveň chutně, jak je mají rády.

„Víme, že každé třetí dítě v ČR má problémy s nadváhou a každé 7. je obézní, přičemž dvě třetiny těchto dětí si s sebou nese obezitu i do dospělosti,“ uvádí Marta Nosková, ředitelka firmy Sunkins provozující síť výživových poraden Světa zdraví. Právě tato čísla a také zkušenosti s neustále rostoucí návštěvností dětí v doprovodu rodičů poraden Světa zdraví vedly k rozhodnutí začít s osvětou rovnou u dětí.

Správné jídlo je klíčem k pevnému zdraví, a začít je třeba hned v dětství, kdy naše děti získávají základní návyky, které si nesou do dospělosti,“ vysvětluje Marta Nosková. Cílem tábora je vedle zdravého vaření naučit děti rozlišovat potraviny, které jim prospívají, od potravin, které jim naopak škodí. Děti se také po absolvování kurzu budou umět orientovat v obchodě a na tržnici. Například rozpoznají, která šunka patří do lednice a která by tam být neměla. Dnes je běžné, že děti například neznají druhy zeleniny, která roste v našem klimatickém pásmu. Na druhou stranu se velice dobře orientují v colových a energetických nápojích, jež jsou pro jejich pitný režim zcela nevhodné.

Podobnou zkušenost mají i ve škole vaření Chefparade, která je spoluorganizátorem táborů. „Snažíme se dětem v našich kurzech vysvětlit, že vždy je lepší umět si uvařit jednoduché jídlo ze základních zdravých surovin, než si kupovat polotovar nebo skončit u stánku s fastfoodem. Zdravé jídlo přece nemusí být nudné a může chutnat skvěle,“ doplňuje Petra Plánková, šéfka marketingu v Chefparade.

Na táboře se děti naučí zábavnou formou základy zdravé výživy v praxi pod vedením odborníků z řad výživových poradců a profesionálních kuchařů. Každý den si připraví oběd a 2 svačiny z tradičních i méně tradičních surovin s minimem cukru a tuku. Odpoledne pak budou zaměřená na edukaci a pohybové venkovní aktivity.

Cena tábora je 2 900 Kč, přičemž 1 600 Kč tvoří suroviny. Zbývající částka zahrnuje odborné vedení a zajištění doprovodného programu.

Termín tábora: 22. – 26. 8. 2016 od 9.00 hod. do 17.00 hod.

Místo: Chefparade, Bubenské nábřeží 306/13, budova 36, Praha 7 – Holešovice

Doporučený věk: 10 let

Přihlášky naleznete zde.