Kromě toho si můžete dopřát na hostině skvělé jídlo, které necháte připravit z lokálních surovin.
Na podzim musíte počítat s tím, že hosté budou mít větší chuť k jídlu, než v horkých letních dnech. Zároveň také počítejte s tím, že nemusí být úplné horko a tak je potřeba připravit i něco pro zahřátí. Pravda je taková, že na podzimní pohoštění musíte jít trochu jako Chytrá horákyně a připravit od každého něco.
1. Lokální suroviny hrají prim
Pro kuchaře je podzim prostě dar z nebe! Všeho je dostatek a mohou si vybírat z čerstvých surovin, které nabízí místní farmáři. Využijte toho a nechte si sestavit menu z místních zdrojů, uvidíte, že si skvěle pochutnáte. Kromě toho, že menu bude krásně voňavé a chutné, bude také nádherně barevné.
Ať se rozhodnete pro klasickou svíčkovou nebo pro něco modernějšího, můžete si být jisti, že jídlo budete jíst i očima. Navíc nebude problém ani s vegetariánskými variantami pokrmů, protože zeleniny je na podzim opravdu nepřeberné množství.
2. Teplý bar je samozřejmostí
Podzimní odpoledne i podvečery už bývají chladnější. Proto nezapomeňte klasický bar s vínem, pivem a pálenkou doplnit o teplejší drinky. Vedle nešlápnete s grogem, svařeným vínem ani čajem. Vaši hosté to jistě ocení. Na podzim si můžete dopřát i pár doušků něčeho ostřejšího. V létě by takový nápad pravděpodobně přinesl velké nepříjemnosti, ale podzimní slunce už není tak nemilosrdné.
V záloze mějte samozřejmě i led, může se stát, že bude přes den velké teplo a hosté se budou chtít osvěžit.
3. Hutnější pokrmy nevadí
Na podzimní svatební tabuli jistě patří hustější polévky, jako je dýňová polévka a vůbec všechny možné krémové polévky, které vás napadnou. Jistě můžete servírovat i omáčky, na které v létě nikdo nemá chuť. V lesích je spousta hub, tak proč si nedopřát nějaký houbový pokrm? Bát se nemusíte ani masa, zvolit můžete i speciality ze zvěřiny nebo vnitřností. Vynikajícím předkrmem jistě bude paštika a jako hlavní chod klidně hostům předložte kachnu či husu.
4. Smetanové dezerty jsou povoleny
S podzimem se o slovo hlásí i smetanové dezerty. Svatební dort a vůbec celý sladký bar nechte připravit z kombinací jablek, hrušek, švestek a jiného sezónního ovoce. Uvidíte, že si na těchto pochoutkách znamenitě pochutnáte. Jablka v karamelu, v županu či v klasickém štrúdlu jistě sklidí úspěch.
Servírovat můžete i všemožné druhy koláčů, kremrole a máslové dezerty, které by se vám v letním slunci úplně roztekly.
5. Dekorace z přírodních zdrojů
Když se rozhodnete pro místní suroviny, držte tuto linii i v dekoraci stolů. Použijte barevné listí, žaludy, kaštany, jeřabiny, šípky… Zkrátka všechno, co se vám naskytne a vytvořte tak originální a vkusnou tabuli. Listy můžete použít místo jmenovek, doprostřed stolů naaranžujte mísy s jablky, ořechy a ozdobte je dalšími podzimními plody.