v Deštném v Orlických horách ten nápad, aby se jejich zařízení jmenovalo tak neotřele. Navzdory tomu právě zde zažijete velice příjemné gastronomické chvíle.
Základní meníčko totiž obsahuje opravdu jen pár položek a opírá se o skutečnost, že se do kuchyně nakupují lokální produkty. Třeba kozí sýry z nedaleké farmy, či výtečné uzeniny od řezníka z Nového Města nad Metují. Ano, přesně tak by to mělo vypadat v každé slušné hospodě. Proč má host jíst prefabrikáty ze supermarketů, když mu mohou nabídnout něco zajímavějšího.
V chlívku jsem jedla opakovaně i s doprovodem a musím kuchyni, až na drobné výjimky, vyseknout poklonu. Vyzkoušeli jsme králíka se špenátem a knedlíčky, tedy spíše bramborovými nočky. Maso se rozplývalo na jazyku, špenát byl pěkně sekaný a dobře ochucený a nočky úžasné. Kuchař ochotně připravil tuto baštu i s výborným zelím.
Obdobně vyhověl, když jsem chtěla kuřecí prso pouze s grilovanou zeleninou, tedy oproti nabídce bez brambory s tvarohem. Tak šťavnatou část kuřete jsem snad nikdy nejedla. Prsa se ve většině restaurací přesušují, ale zde doplněné o grilovanou papriku a cuketu představovaly jednoduchý, ale úžasný pokrm.
Podobně jsem neprohloupila ani v případě domácích nudlí zapečených se špenátem a uzeným sýrem. Servírují je přímo z trouby v zapékací misce a báječně voní. Dojí jen ti nejstatečnější, jedná se o obrovskou porci.
Domácí štrúdl s jablky a ořechy podávaný s pravou šlehačkou, a ne její rostlinnou atrapou, způsobí, že se budete olizovat až za ušima. Za klasické bramborové taštičky s povidly by se nemusela stydět ani ta nejlepší hospodyňka. A pokud vás přepadne toužení po zmrzlině, můžete si objednat Kozí pohár s opět dobrou šlehačkou a čerstvě nakrájeným ovocem!
Zapíjet tu lze kvalitním moravským vínem, nebo pivy z plzeňského pivovaru. Čepují i méně vídaný Master.
K dalším kladům mohu přiřadit i velice příznivé ceny a zajímavý interiér stylově doplněný o staré fotografie a historické lyže, rádia a různé další předměty z dob našich předků. Obsluha se chová velice ochotně, ovšem nenuceně a příjemně.
Velké plus má Kozí chlívek i v tom, že se vše servíruje na tradiční keramice z polské Boleslawiece. Z něčeho natolik půvabného chutná dvojnásob.
Celkový dojem však hyzdí pár maličkostí. Meníčko by mělo určitě obsahovat i poněkud lehčí pokrmy, stačil by jeden či dva. Taková krkovička na topince, ač výrazně ochucená, doslova překypuje mastnotou. Ocenila bych rovněž pivo z menších pivovarů, které by vhodně doplnilo jistou autenticitu místa.
Zmíněné vady na kráse však mohou provozovatelé lehce odstranit. Vždyť jde o podnik velice mladý a s velkým potenciálem.
Autor: Martina Bittnerová