Vesměs jde vždy o to, aby jídlo bylo lehké a málo kalorické a aby obsahovalo hodně zeleniny a vlákniny. Nic proti, ale přece jen je to zjednodušující, a proto zavádějící.
Zkusme se zamyslet nad tradičními jídly, třeba nad slovenskou polévkou kulajdou (je dost jiná než česká kulajda).
Hlavní složkou jsou brambory a voda. Zdravé, že. Přidává se bobkový list a nové koření. První prokazatelně snižuje krevní tlak, odbourává soli z kloubů, urychluje hojení spálenin a pohmožděnin, povzbuzuje žlučník a působí i antiepilepticky. Druhé koření má antimikrobiální účinky, působí proti nadýmání a pomáhá trávit tuky. Takže ‒ zdravé.
Máme tu další složky: ždibec sladké papriky, česneku, cibule a soli. Paprika pomáhá proti kornatění cév, prospívá střevům, podporuje chuť k jídlu a pomáhá k fyzické i duševní svěžesti. Česnek snižuje krevní tlak, posiluje imunitu, čistí cévy. Jak zdravá je cibule, o tom asi není třeba psát, no a sůl je pro tělo naprosto nezbytná (jen se to s ní samozřejmě nesmí přehánět). Hodnocení? Zdravé!
Ve správné kulajdě nesmějí chybět houby lišky. Pokud to ještě nevíte, tak lišky spolehlivě a šetrně řeší problémy se zácpou. (= zdravé)
Když se to všechno povaří, zahustí se kulajda kysanou smetanou. Smetana obsahuje tuk, v němž jsou rozpuštěny vitamíny A a E, které hned tak nezískáte (pokud neustále požíváte vše odtučněné, budou vám tyto vitamíny chybět). Smetana obsahuje i důležité bílkoviny ‒ jejich nedostatek bývá spojován s podrážděností, neklidem a poruchami soustředění. Tedy: Je zdravá.
Takto skrz naskrz zdravá polévka se ještě může dochutit (zdravým) jablečným octem.
Tak co, výživoví poradci? Je opravdu ta tradiční kuchyně tolik nezdravá?
Autor: Eva Musilová