Pro nás Čechy většinou platí, že nejlepší je obalovaný a nejrychleji připravený je „jako mozeček“ (tedy když nepočítáme prosté chroupání syrového květáku).

Ovšem protože „květáková sezóna“ je za dveřmi, pojďme zkusit trošku inovovat. Můžeme se inspirovat ve Francii, která je proslulá tím, že dokáže lahodně připravit naprosto kterýkoli druh zeleniny.

Vynikající je jednoduchý ostrý salát: Květák rozeberte na růžičky, uvařte ve slané vodě (ne na kašičku, ať ještě pěkně drží tvar), vychlaďte, štědře posypte sekanou petrželkou a nakrájenými zelenými olivami a chilli papričkami, promíchejte a zalijte trochou vinného octa a ještě zakápněte olivovým olejem. Tenhle salát můžete podat jako dietní večeři, nebo jako neobvyklou přílohu k pečenému masu.

Květákových receptů jsou samozřejmě stovky, ale králem mezi nimi by velmi dobře mohl být „Pařížský zapečený květák“.

K jeho přípravě toho potřebujete jen „několik trošek“: trošku sýra, trošku mouky, trošku másla, trošku slaniny, nezbytnou trošku smetany (jde přece o francouzský recept), no a pak už jen pořádný krásný květák.

Abychom ale byli konkrétnější: Nejdříve si květák ve vodě nebo v páře do poloměkka uvařte. Potom ho vložte do zapékací mísy, kterou jste ovšem předtím vymazali máslem. (Samozřejmě pravým máslem, žádnou náhražkou).

Teď bude třeba květák prošpikovat tenkými hranolky tvrdého sýra a špeku či slaniny. Nebojte se, jde to celkem dobře. Konečky špikovacích hranolků nechte trochu vykukovat, získáte tak jakéhosi ježka.

Dál si připravíte bešamel (máslo + hladká mouka, zasmažit a pak vymíchat do hladka se smetanou).

Do zchladlého bešamelu vmícháte žloutek a nastrouhaný sýr; vzniklým sýrovým bešamelem polijete prošpikovaný květák, povrch posypete ještě malým množstvím sýra nebo troškou jemné strouhanky, a pak tu dobrotu zapečete do červena.

Že by to stálo za vyzkoušení?

Výborně, tak tady jsou pro vás přesnější údaje:

1 větší květák

150‒200 g tvrdého sýra

100‒150 g slaniny, špeku nebo uzeného masa

60 g másla

3 lžíce hladké mouky

¼ l smetany

1 žloutek

sůl

Jeden průměrný květák vystačí velice dobře pro čtyři labužníky.

Krmě je to voňavá, lahodná, krásná i zdravá. A když budete mít k přikousnutí i lehoučkou francouzskou bagetu a vhodné svěží víno, nemůžete si v krásném letním dni snad přát nic víc.

Eva Musilová