pro nadcházející léta zvolit kariéru nebo mateřství?

A jste si jisté, že jde ještě v dnešní době vůbec o Sofiinu volbu? Nehledě na krizi a různé pesimistické prognózy, kariéra a mateřství se v současnosti dají skloubit mnohem lépe, než tomu bylo dříve.

Jako příklad můžeme uvést třeba firemní jesle a školky, které nenajdeme jen v příručkách pro podnikatele a studenty, ale u spousty reálných firem a které budeme muset po skončení těhotenství začít řešit. V případě, že se pro jesle rozhodneme, měly bychom vědet, že máme ze zákona nárok na přestávky na kojení, a to přímo z běžné pracovní doby, a nikoliv nad rámec; jako je tomu u běžných přestávek na jídlo a odpočinek. Pokud vás zajímá na co vše máte nárok během těhotenství, navštivte www.Rodicum.cz, který se těhotenství i následnému rodičovství detailně věnuje.

Ve spoustě zaměstnání je dokonce možné mít dítě v práci přímo u sebe, i když podobná možnost se realizuje spíše v povoláních typu pojišťovnictví, poradenství realizovaných na malých pobočkách, kde služby zajišťuje jediný pracovník.

Vždy záleží samozřejmě na tom, nakolik vstřícný zaměstnavatel bude, co se týká našich plánů ohledně skloubení kariéry a mateřství. V praxi však většinou zaměstnavatelé vítají, pokud chceme i při mateřství pokračovat ve výkonu práce.

Jednou z variant je též možnost flexibilních typů úvazků, můžeme třeba změnit začátek a konec pracovní doby, a být tak ve firmě jen několik hodin, nebo si můžeme se zaměstnavatelem dohodnout možnost výkonu práce z domova. Právě home office se v praxi jeví jako jedna z nejideálnějších variant, i když ne u každého zaměstnání je to možné.

A pak tu máme také ještě alternativu, která buď nadchne, nebo naopak nenadchne našeho partnera, a to takovou, že by na rodičovskou dovolenou nastoupil místo nás on, a my bychom se mohli naplno věnovat kariéře, ale zároveň nepřijít o mateřství.