V tomto období křesťané dodržují přísné zásady, týkající se nejenom jídla, ale i svého chování – odříkají si zábavu a koncentrují se do svého nitra. My se budeme věnovat pouze půstu z pohledu stravy.

Co je vlastně půst?

Když se řekne půst, většina lidí si automaticky představí absolutní hladovku a k pití pouze vodu. Tato představa je ovšem mylná, takto pojatý půst by vydržel málokdo a tělu by skutečně neprospěl. Přitom půst tak, jak ho praktikovali naši předkové, může organismu velmi prospět, obzvláště ten před Velikonocemi.  V dřívějších dobách se půst dodržoval nejen před vánoci či velikonocemi, ale většina lidí jedla postní jídla i každý pátek – na památku ukřižování Ježíše Krista.

Období velikonočního půstu začíná 40 dní před Velikonoci. Předchází mu období hodování, zábavy, pojídání tučných jídel. To vše mělo v minulosti své opodstatnění. Když ještě lidé respektovali přirozený běh přírody a neměli celoročně vše dostupné, museli se během zimy udržovat při síle tučnými jídly, protože jak známo, v zimě nic neroste, a proto bylo nezbytné doplňovat energii jinak. Proto se v tomto období konaly zabijačky, jedly se ovary, jitrnice a podobné potraviny.

Jak ale proběhl maškarní masopustní průvod, druhý den bylo vše jinak. Tučným jídlům i zábavě odzvonilo a lidé se začali připravovat na jaro, období fyzické práce na polích a v sadech. Nemohli být neforemní a potřebovali po zimě vyčistit organismus a nabrat sil.  Proto začali jíst potraviny, které bychom dnes označili slovem nízkokalorické, ale přesto energeticky hodnotné – luštěniny, zeleninu, a vyhýbali se masu. Výjimku tvořily ryby, které byly v době půstu dovoleny.

Jak dodržovat půst v jednadvacátém století?

A jak bychom měli či mohli aplikovat zkušenosti předků do dnešní doby? Co si budeme namlouvat, pročistit organismus před jarem není vůbec špatný nápad. Čištění organismu hodně napomáhá popíjení kopřivového čaje v množství 1 – 2 šálky denně po dobu jednoho měsíce. Kdo věří zdraví v tabletkách, může zvolit i tabletky určené přímo k detoxikaci organismu. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že během doby, po kterou jsem je brala, mi skutečně nebylo dobře, ale po dobrání jsem se cítila jinak, měla jsem více energie. Pak jsem ale přišla na to, že dvě krabičky kopřivového čaje stojí ani ne třetinu balení těchto tablet a efekt je, dá se říci, srovnatelný.

Kolonoterapie – zázrak či móda?

Odvážnější jedinci mohou podniknout skutečně hloubkovou detoxikaci za pomoci kolonoterapie – výplachu tlustého střeva. V jeho záhybech se udržuje řada toxických látek a ortodoxní zastánci této terapie tvrdí, že pouze tato procedura zajistí detoxikaci organismu. Údajně stačí překonat počáteční rozpaky vyvolané otázkou „kudy se tato terapie asi podstupuje“. Řada zastánců tohoto čištění jej podstupuje pravidelně.

Jak na to?

Jak tedy jíst v době půstu? Střídmě. Pokud se nejsme ochotní vzdát masa, tak alespoň zmenšit porce a lépe si vybírat, jaké maso budeme jíst – např. místo bůčku si dát libovou kýtu apod. Ale dovolím si připomenout, že ještě před sto lety bylo v rodinách maso nanejvýš jednou týdně, a v té době ještě neexistoval pojem „civilizační nemoci a přestože se o cholesterolu skoro nic nevědělo, většina lidí jej měla v pořádku – i proto, že nejedli maso tak často, jako my dnes.

Ať už se rozhodnete držet půst dle tradic, nebo jen omezíte maso, přeji hodně úspěchu s jeho dodržením a za odměnu příliv energie.

Jedno postní jídlo pro inspiraci

Ryba se zeleninou

Pro 1 osobu

1 ryba (makrela, hejk, pstruh….), 2 střední cibulky, 2 rajčata, olej, 2 stroužky česneku, sůl, pepř

Z oleje, česneku, soli a pepře připravíme „marinádu,“ kterou ryby potřeme zevnitř a necháme je přes noc v lednici. Nakrájíme najemno cibule a rajčata, osolíme, promícháme s olejem a dáme na dno zapékací mísy. Pečeme na 200 °C. Po 15 minutách přidáme rybu a necháme zapéct dalších 15 minut. Podáváme s brambory.