Milovníci vína vědí, že v tento den se po celém světě každoročně slaví zvláštní svátek mladého vína, Beaujolais nouveau. V českých zemích má tato příjemná tradice také své příznivce, ovšem stejnou oblibu už si pomalu začínají získávat i domácí mladá vína, jež mají svůj „svátek“ ještě o několik dní dříve, na svatého Martina 11. listopadu.
Jak už bylo řečeno, jedná se o mladá vína, tedy vína z letošních hroznů, která zatím neměla čas „uklidnit se“, dozrát a definitivně se ustálit. Přesto si však na nich může i znalec skutečně pochutnat.
Tato vína jsou temperamentní a přinášejí svěžest a radost do pochmurných podzimních dní. Navíc jsou také spolehlivým ukazatelem toho, jaká budou ta letošní „dospělá“ vína, která budou k mání až po novém roce; z charakteru mladých „listopadových oslavenců“ je možné dost spolehlivě říci, jak se letošní vinařský rok vydařil a jaká vína přinesl:
Jestliže patříte k těm šťastným jedincům, kteří mají patřičně mlsný jazýček, pak při ochutnání mladého vína dokážete rozlišit, jaké je v porovnání s mladými víny jiných ročníků, tedy zda je spíše jemné a lahodné, nebo více suché, nebo třeba hodně výrazné. A přesně totéž pak bude charakteristické i pro dospělá letošní vína.
Mladá vína typu Beaujolais Nouveau nebo svatomartinských vín jsou určena k rychlé spotřebě, nemůžete je proto archivovat, a možná i tato skutečnost přispěla k tomu, že listopadové svátky mladých vín mají tu zvláštní, nenapodobitelnou atmosféru, tu příchuť rozevlátého a uspěchaného mládí, ať už je vám, kolik je.
A je tu ještě jeden fenomén, který stojí za zmínku, a tím je mladé víno s hravým názvem ‒ Bunžolé.
S ním se setkáte pouze a jenom u jednoho výrobce. Je jím významný tuzemský producent těch „lepších“ vín, hodonínská společnost Vinařství Bunža.
Co je to mladé víno a kde se vzaly názvy „Beaujolais Nouveau“, „svatomartinské víno“ a „Bunžolé“, je tudíž jasné. Zůstává ovšem ještě jedna velice důležitá otázka:
Co budete letos v listopadu pít vy ‒
Klasické české či moravské svatomartinské, nebo Beaujolais (tedy božolé), anebo originální Bounjolais, tedy Bunžolé?
Eva Musilová