Boulette jsou voňavé masové kuličky, které se často připravují v Kongu. Kongo jakožto bývalá francouzská kolonie převzalo od Francouzů mnohé, a pochopitelně to platí i o kuchyni. A tak „tradiční“ konžská kuchyně je příjemnou směsí francouzské vytříbenosti a africké exotiky.

Jak už bylo řečeno, kuličky boulette jsou hlavně voňavé. Existují v nesčetném množství variant, asi jako naše karbanátky. Boulette si můžete dát k obědu i k večeři, můžete si je vzít s sebou na cesty, můžete si je i připravit dopředu a zamrazit. Pořád budou dobré.
A jak tedy boulette uděláte?

Připravte si klasické „karbanátkové“ ingredience, tedy mleté maso, vajíčko, hladkou mouku, sůl, pepř, cibuli, česnek a olej. Dál budete potřebovat zeleninu, ale hodně zeleniny: rajčata, papriky, okurky, salát, „listí“ všeho druhu, prostě jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Něco z toho použijete do buletek, z ostatního připravíte svůj oblíbený salát.

A pak musíte dodat vůně. Naprosto nezbytný bude zázvor, badyán, skořice, sladká paprika, tymián a hřebíček, všechno pochopitelně mleté nebo tlučené. Pro různé variace pak můžete experimentovat. Přidáte třeba kmín, pažitku, fenykl, estragon, bazalku, petrželku… no zkrátka, co vás napadne.

Sama příprava je jednoduchá. Do mísy rozklepnete vajíčko a do něj vešleháte (vidličkou nebo „metličkou“) všechno koření. Přidáte kašičku z cibule a česneku, které jste nastrouhali na jemném struhadle, promíchnete, prošlehnete. Přikápnete lžičku oleje, přihodíte mleté maso (je vcelku jedno, jaké) a přisypete rajče a papriku nakrájené na malé kostičky. Jemně prosypete troškou mouky a důkladně promícháte.

Pak už můžete tvořit kuličky o průměru asi 3 cm. Aby se vám směs při kuličkování nelepila na prsty, nasypte si trošičku mouky na kraj talíře, kam utvořené buletky pokládáte, a prsty si v mouce „namáčejte“. Nakonec buletky osmažte do červena v rozpáleném oleji.
K hotovým buletkám přikusujte salát a pečivo.

Co dodat?
Příprava je rychlá a nekomplikovaná, chuť vynikající a vůně omamná. Vyzkoušejte, uvidíte!

A ještě nezbytný rozpis pro čtyři osoby:

150‒200 g mletého masa
1 vejce
1 velká cibule
3 stroužky česneku
4‒6 lžic hladké mouky
1 velké rajče
1 zelená paprika
1 lžička drceného kmínu
½ lžičky sladké papriky
½ lžičky tlučeného badyánu
½ lžičky tlučeného hřebíčku
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky tymiánu
1 ½ lžičky zázvoru
pepř, sůl podle chuti
olej na smažení

Eva Musilová