či kouskem pečiva a ovocem. Vše se pak konzumuje nad pracovním stolem, přestože nebyl pro tento účel zkonstruován, přičemž se na něm nachází více bakterií než na toaletě.

Podobným způsobem hazardují s vlastním zdravím milióny lidí.

Připravují se o kvalitní polední jídlo, aby poté doma vyplenili ledničku, nebo se večer přecpali v nejbližší restauraci. Tělo tím utrpí další šok, přes den hladovělo, teď si musí udělat zásoby. Horečně ukládá tuky, protože se chystá na horší časy.

Každá situace má řešení

Nikdo se v dnešní době nemusí krmit mastnými bramboráky z bufetu. Základem dobré stravy je pestrost, kterou lze dodržet i v polních podmínkách.

V lepších firmách fungují kuchyňky s menšími stolky pro účely hodování přímo stvořené. Nakonec i na kancelářské desce si lze najít „jídelní roh“, který budete udržovat v čistotě. Při takových příležitostech se uplatní jídla jednoduchá na servírování. Vyžadují však domácí přípravu.

Co na oběd do práce?

Vykouzlete si třeba báječný těstovinový salát. Nezapomínejte ale na jeho výživovou hodnotu a doplňte jej určitě krevetami, nebo drůbežím masem. Stejně tak se skvěle hodí rýže zastudena, včetně zbytků rizot, či španělské paelly.

Výborným řešením, jak uspokojit hlad, mohou být také polévky. Naštěstí i v jejich případě existují druhy, které se nemusejí ohřívat. V kombinaci s celozrnným pečivem vydají za plnohodnotný oběd.

Pokud máte k dispozici mikrovlnku, využívejte široké škály zapékaných těstovin a zeleniny. Samozřejmě řadu polotovarů tohoto typu nabízejí i supermarkety.  Při jejich nákupu ale vždy pečlivě prostudujte informace o složení na přebalu. Kečup ani nekvalitní sýry do nich rozhodně nepatří.

Zoufat nemusíte ani při akutním nedostatku času. Někdy k naplnění prázdného žaludku stačí domácí obdoba sendviče, který přímo láká k experimentování. Vždycky se totiž nemusí jednat o pečivo s uzeninou. Mnohem zajímavější jsou jeho alternativní varianty jako bagel se sýrem a uzeným lososem, tortilly plněné zeleninou a šunkou, pita chléb s krevetami a hlávkovým salátem, nebo třeba exotičtější arabský humus.

Možná se vám do nakupování, vaření a balení nechce. Ale mělo by. Vždyť zdravé tělo za trochu námahy stojí.

Autor: Martina Bittnerová