První jídlo dne by mělo být vydatné a musí Vám dodat energii na celé dopoledne. Snídaně nastartuje organismus, urychlí metabolismus a rozhodně byste ji neměli zanedbávat. Inspirujte se třeba ve Francii a připravte si francouzský sendvič se šunkou a sýrem Croque monsieur.
Pro 2 osoby:
4 plátky toustového chleba
4 plátky šunky
4 plátky sýru Ementál
2 lžičky dijonské hořčice
6 lžic sýrového bešamelu
2 lžíce nastrouhaného sýru Gruyère
Plátky toustového chleba potřete hořčicí, na dva naskládejte šunku a sýr a přiklopte druhými dvěma plátky. Vršek a boky potřete sýrovým bešamelem a posypejte strouhaným sýrem. Vložte trouby a pečte, dokud tousty lehce nezezlátnou.
Na sýrový bešamel aneb omáčku Mornay:
75 g nastrouhaného tvrdého sýra (např. Gruyère)
40 g hladké mouky
40 g másla
2 žloutky
sůl
pepř
Do rozehřátého másla vmíchejte mouku a nechte ji zpěnit, zalijete mlékem, promíchejte a chvíli povařte. Ochuťte solí a pepřem, smíchejte žloutky a nastrouhaný sýr, chvíli povařte a je hotovo.
Více receptů najdete na Mlsáníčko.cz
foto: Chris Goldberg