Vždyť jde připravit na  tolik způsobů. Vůbec se nemusíte omezovat na jeho obalení v mouce a osmažení. Připravte si kapra letos podle nápaditějšího receptu. Stačí si vybrat.


Kapr v kukuřičné strouhance

kapr
200 g kukuřičné strouhanky
svazek čerstvých bylinek
1 citron
sůl
2 vejce
3 lžíce mléka
100 g hladké mouky
olej

Z citrónu nastrouháme kůru na jemno. Byliny omyjeme a nasekáme nadrobno. Kůru i bylinky přidáme ke strouhance. K vejcím přidáme trochu mléka, osolíme a rozkvedláme. Kapra nejprve osušíme, pak je obalíme v hladké mouce, vejcích a nakonec strouhance. Dáme opékat na rozpálenou pánev s olejem nejprve z obou stran zprudka, stáhneme plamen a dopečeme dozlatova.

Kapr s netradičním kořením

1,5 kg filet kapra
50 g cibule
100 g česneku
100 g karotky
50 g petržele
1 lžíce šalvěje
1 lžíce estragonu
1 lžíce kopru
1 lžíce citronové kůry
5 kuliček jalovce
10 kuliček pepře
250 g suchého bílého vína
kapka vinného octa
sůl

Cibuli, česnek, karotky a petržel nakrájíme na malé proužky. Kapra osolíme a dáme stranou. Zeleninu, nasekané bylinky, citrónovou kůru, sůl a koření dáme do hmoždíře a rozmělníme. Chutě a vůně se krásně rozvinou. Dáme do mísy a přidáme ocet (pokud se vám směs zbarví domodra, neděste se), víno a trochu vody. Promícháme a touto směsí potřeme kapra. Necháme půl hodiny v chladu namarinovat. Pečeme na mírném ohni asi 15 minut. Ryby opatrně vyjmeme a dáme okapat na pečící papír, ihned poté je přemístíme na předehřáté talíře. Podáváme s opečenou zeleninou dle chuti, bramborem nebo bramborovým salátem.

Kapr na kari

kapr
máslo na smažení
červená cibule
červená paprika
5 malých růžiček květáku
5 stroužků česneku
5 žampionů
smetana
pepř, sůl

Kapra nejprve vykostíme a nakrájíme na jednotlivé porce, kůži ponecháme. Na kůži uděláme 2 malé postranní řezy, aby se maso na pánvi nekroutilo, osolíme a jemně opepříme. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a žampiony pečlivě omyjeme a česnek nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpálíme máslo a nejprve osmahneme žampiony, poté cibuli, česnek a papriku. Až bude všechna zelenina měkká, přidáme kari, přilijeme smetanu a počkáme, dokud směs trochu nezhoustne. Na druhé pánvi si opět rozpálíme máslo a na něm si osmahneme kapra, nejprve kůží dolů. Až kůže trochu zhnědne, otočíme. Jakmile bude kapr osmažený, přidáme zeleninu a necháme tak 5 minut podusit.

  • Který z receptů Vás nejvíce zaujal a jak jej připravujete Vy?