Byla tu za první republiky, byla tu za války, přečkala komunismus a skoro nezměněná je tu i dnes. Tatáž budova, tatáž atmosféra, totéž jméno. Děčínská restaurace Paroloď je nesmrtelná - a to je dobře, to je moc dobře.
Jsou restaurace, které sídlí v krásné budově, jiné zase zaujmou tím, že nabídnou překrásný výhled, a ještě jiné jsou vyhlášené perfektní kuchyní. Paroloď vám nabídne tohle všechno dohromady, a jen jaksi mimochodem. To hlavní, čeho si na ní hosté cení, je atmosféra: Přátelská, svobodymilovná, svižná, mírně avantgardní, a přitom naprosto dokonale profesionální. Ať jste odkudkoli, budete se tu cítit příjemně.
Asi je to tím místem. Děčín je velké, kulturní město ležící v blízkosti hranic a v zimě v létě je plné nejrůznějších lodí, lodiček, parníků a šífů. Odjakživa zprostředkovává spojení se světem „vodní cestou“. Proto pochopitelně vždycky bylo veskrze multikulturní i multijazyčné, a žije se svými cizinci a turisty, jako by byli „jeho vlastní“.
Turista v Děčíně obdrží očekávané služby a je tu pro něj přichystána nejedna zajímavost, jak to ve správném turisticky atraktivním místě má být. Město zjevně žije z velké části z turismu, ale děje se to jaksi na přátelské bázi, místní se v žádném případě nesnaží turisty nějak „ždímat“ - nejsou to pouzí nositelé peněz, jsou to Hosté.
Když toto milé město navštívíte a budete si chtít ještě potvrdit onen pocit, že jste tu opravdu vítáni, jděte se občerstvit do restaurace zvané Paroloď. Najdete ji - jak jinak - u vody, tedy u řeky Labe, na nábřeží.
Celá stavba pochopitelně připomíná loď, je tu několik „palub“ a na nich kavárna, cukrárna a pizzerie. Prostředí autentické, žádné „baroko na oko“. Stylové interiéry nenapodobitelně doplňuje výhled z okna či rozhled z otevřené paluby: Dole se valí mohutná řeka Labe, u břehu přistávají či odplouvají větší i menší plavidla, na blízké strmé skále se k nebi tyčí bělostný zámek, na ještě strmějším skalisku na protějším břehu se skví maličký výletní zámeček, o kousek dál vykukují mezi bujnými stromy osamocené pískovcové věže…
Můžete si to všechno v klidu užít a prohlédnout, ať už přijdete na oběd, nebo jen na kafíčko. Zdejší personál se postará, aby vám k tomu nic nechybělo.
Můžete využít nabídku italské kuchyně, zdejší mistr kuchař vám nabídne krmi, která je skutečně italská, a to nejen podle jména.
Nebo se držte tradice „lodní stravy“ a dejte si rybku (většinou je v nabídce losos, platýz, tuňák a pstruh), případně si nechte připravit nějakou tu vodní žoužel (krevetky, mušle či směs mořských plodů). Také s jejich přípravou si v parolodní kuchyni poradí na výbornou.
Možná se vám tato óda na Paroloď zdá příliš nadšená, přehnaná. Posuzovali jsme ovšem tuto restauraci jakožto „lidé od fochu“: Pracujeme v turismu už drahně let a s gastronomií jsme také svázáni více než úzce, totiž čtyřmi generacemi hoteliérů a certifikovaných šéfkuchařů. Věřte, že když navštívíte Děčín a jeho Paroloď, nebudete litovat.
Tučná porce příjemna je tu zaručena.
Eva Musilová