Nebo si jen toužíte zpestřit stolování? Pak si pořiďte vybavení na fondue, nebudete litovat!
Představte si, že sedíte u stolu a sami si určujete, jaký bude další chod. Jak bude propečené maso a jak horké ho budete jíst. Podobné pocity prožívají všichni spolustolovníci. Jak je to možné? Sedíte totiž u fondue!
Co je vlastně fondue?
Fondue je způsob upravování potravin, který k nám pomalu přichází ze Švýcarska. Tam sice namáčeli jen chléb do rozpuštěného sýra, dnes už je možností mnohem více. Princip zůstal stejný – doprostřed stolu se postaví nádoba, pod kterou je zdroj tepla a každý si do ní namáčí sousto napíchnuté na vidličce.
Co potřebujete?
Chcete-li si fondue připravit pomocí nádobí, které máte doma, můžete improvizovat. Ne vždy je ale takový nápad skutečně bezpečný. Je nutné mít na paměti, že pro fondue je základem oheň, se kterým je nutné manipulovat více než obezřetně. Pokud se však rozhodnete pro koupi sady na fondue, budete mít po starostech. Sada obsahuje vše potřebné – nádobu, vařič, dlouhé vidličky a někdy také misky. Zdrojem tepla může být lihový vařič či elektrická plotýnka, ale i čajová svíčka. Pro náročné je pak určena nádoba se zabudovaným elektrickým vařičem a termostatem, kde můžete daleko snadněji ovládat teplotu ohřevu. Cena se pohybuje od pár set po desítky tisíc. Záleží jen na vás, co od fondue očekáváte.
Jaké dobroty a jak připravit?
1) Sýrová klasika
V nádobě necháte rozpustit sýr či sýry a namáčíte kusy pečiva, třeba francouzskou bagetu či česnekové krutony. Nádoba musí dobře rozvádět teplo. Zdroj tepla buď odstavíme, nebo alespoň zmírníme, aby se sýr nepřipaloval.
2) Pro zapřísáhlé masožravce
Možností masového fondue je mnoho. Můžete takto upravovat všechno maso – vepřové, hovězí i bílé maso, včetně ryb. V nádobě buď můžete rozpálit olej a maso fritovat, nebo vařit v zeleninovém či masovém vývaru. Jen pozor, pokud se rozhodnete pro první variantu, maso nesmí být kořeněné! Olej by příliš prskal. Zato po tepelné úpravě můžete sousto namočit v omáčkách, které si předem připravíte a rozložíte v miskách po stole.
3) Sladké potěšení
Pokud v nádobě rozpustíte čokoládu, mohou si (nejen) děti namáčet ovoce od banánů, přes jahody až po piškoty či ořechy. Varianta čokoládového fondue pro dospělé může obsahovat třeba vaječný likér.
Uvařte si fondue i vy.