zkrátka aromatické jídlo ohřáté ve firemní mikrovlnné troubě, je v době open spacu často diskutovaným tématem.

Mnoho lidí pracujících v kancelářích si jednoduše nestíhá dopřát klidnou pauzu na oběd. Spousta lidí také odmítá jíst obědy ve firemních kantýnách, kde se ve snaze ušetřit šetří na kvalitě potravin, a jídla zde nebývají moc chutná. Ani blízké restaurace často nenabízejí za odpovídající cenu i odpovídající kvalitu, a tak nezbývá než si jídlo ohřát či donést z nedalekého bistra.

Toto však zadělává na nepříjemné konflikty mezi zaměstnanci. Nejen hladové kolegy to často vede ke zlosti, rozptyluje od práce a ze zdánlivě banálního problému vzniká pracovní konflikt.V otevřeném prostoru totiž aroma z pokrmu často zaplaví celé patro a ne každý úplně ocení, že přesně ví, co má kolega z druhé strany kanceláře právě k obědu.

Zakázat úplně?

Ideální je, pokud na tento “problém” myslí interní pravidla firmy. Firma by měla nastavit jasná pravidla stravování v práci, pro všechny stejná. Spoléhat na vlastní citlivost lidí se příliš nevyplácí. Každý totiž máme jiné měřítko toho, co je přijatelné. Nejlepší je buď jídlo na pracovišti zakázat úplně, nebo striktně vyčlenit uzavřený prostor pro stravování. To se však všem nemusí líbit.

K obědu jen sendvič

Proč se toto často neřeší v nadnárodních firmách? Důvod se zdá být jednoduchý. Firmy ze západní Evropy či ze zámoří nad těmito problémy jen  kroutí hlavou. V domovských zemích nic takového na pracovišti neřeší. V řadě zemí totiž teplé jídlo k obědu běžné není. V takových zemích si lidé k obědu raději koupí jen bagetu či sendvič, který aromatický není a dá se bez obtíží sníst kdekoli. Teplé jídlo pak jedí až doma s rodinném kruhu.

Co se hodí a co ne

Češi však mají jiné návyky, a tak se svého teplého obědu jen tak nevzdají. Jaké jídlo si člověk do kanceláře má tedy uvařit? K zapovězeným jídlům do kanceláře patří třeba krajíc se sádlem a cibulí či vajíčkovou pomazánkou. Rozhodně nejsou vhodné plesnivé sýry, vařený květák či brokolice. Tím největším strašákem stále zůstávají vařená ryba, česnek a bramboráky. Pokud máte rádi českou kuchyni, nic nezkazíte svíčkovou. Těstoviny s masem nenadělají moc neplechy, stejně tak jako vařená zelenina nebo třeba plátek kuřecího prsa s bramborem, dobrou volbou jsou i kynuté knedlíky plněné ovocem.

Komunikace často vázne

Aby nedocházelo k takovým konfliktům stačí přitom málo, použít selský rozum a komunikovat s kolegy. Fenomén open space obecně vede ke zvýšení citlivosti na nejrůznější podněty, které vnímáme jako narušení našeho soukromí, ale vše je vyřešitelné, stačí chtít a vzájemně komunikovat. Tím nejčastěji diskutovaným tématem v otevřených kancelářích není jak by se mohlo zdát jen jídlo, ale hlavně klimatizace. O tom však až někdy příště…

Martina M.