To vše má společného jmenovatele a to je slovo KOLÁČ. Ale koláč nemusí být nutně jen sladká záležitost.
Příjemným zpestřením nejen letního jídelníčku mohou být slané koláče, ať už s náplní masovou, sýrovou či zeleninovou. Některé jsou lepší teplé, jiné naopak odleželé. Možná vás napadne, že pizza je vlastně taky takový slaný koláč, a máte vlastně pravdu. Ale i třeba Francouzi mají svůj quiche (čtěte kiš) a věřím, že v národní kuchařce každého státu najdete alespoň tři předpisy na slané koláče.
V naší rodině nejvíce „frčí“ koláč s masovou náplní – mleté maso, koření, rajčata, navrch pórek – , ale jednou jsem nevěděla, jak zpracovat přebytek sýrové pomazánky z oslavy, tak jsem udělala „naše“ standardní těsto, pomazánku vylepšila dvěma vejci a slitou kukuřicí z plechovky, petrželkou, nalila na těsto, upekla…. A celá rodina pěla ódy a z vaření ala Pejsek s kočičkou pekli dort se stal rodinný oblíbený recept
Ani tolik oblíbené záviny nemusejí mít pouze sladkou náplň. Jablka, tvaroh či višně s klidným svědomím nahraďte sladkokyselým sterilovaným zelím, plátkem slaniny a navrch nastrouhejte sýr. Nemáte rádi kyselé zelí? Tak dejte dovnitř hořčici nebo kečup, salám nebo šunku, třeba scezenou sterilovanou zeleninu… A uvidíte, jak vám jindy uslazená rodina bude vděčná za příjemnou změnu a zpestření jídelníčku.
Autor: Veronika Maroušková