Problém rozhodně netkví ve vás, připravit správnou svačinu totiž není jen tak. Svačiny by totiž měly být pestré, aby se dětem líbily a lákaly je k snědku a také pokaždé alespoň trochu jiné, aby se nepřejedly. Přečtěte si, jak by měla taková svačinka pro děti vypadat.

Přípravě svačiny by měl předcházet kvalitní nákup. Zapomenout byste neměla různé druhy ovoce, zeleniny, ale i pečiva.

Nezapomeňte, že děti musí také správně snídat. To, že snídaně je základ dne, platí i pro naše nejmenší. Bez ní děti budou nekoncentrované a zvyšuje to také riziko vzniku obezity. Snídaně by měla tvořit 20–25% denního příjmu energie. Ideální poměr živin: sacharidy 50 až 55 %, tuky 25 až 30 % a bílkoviny přibližně 10 až 15 %. Také byste měla vždy dohlédnout na to, aby dítě mělo na snídani dostatek času, nehltalo a snědlo ji celou.

Zde je několik tipů, co dětem připravit ke svačince:

  • plátek chleba namazaný margarínem, vejcem uvařeným natvrdo a plátkem sýra
  • plátek celozrnného chleba namazaný tvarohovou budapešťskou pomazánku s nakrájenou paprikou
  • kaiserka namazaná ochuceným tvarohem se zeleninovými hranolky (okurka, mrkev, paprika)
  • celozrnný rohlík s tvarohem, plátkem šunky a salátovou okurkou
  • neslazený jogurt s kousky banánu a jablka
  • toustový chléb namazaný pomazánkou z nenadýmavé červené čočky. Jak na to?

50 g červené čočky, 10 g cibule, 1 mrkev, sůl, šťáva z citronu

Na lžičce oleje orestujte na kostičky nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Přidejte propláchnutou červenou čočku a společně restujte 3 – 5 minut. Zalijte 100 ml vroucí vody a za občasného míchání pomalu duste do měkka. Nechte vychladnout. Dochuťte solí a citronovou šťávou. Pomlázku ozdobte oblíbenou zelenou bylinkou.

Velikost svačinek je třeba přizpůsobit věku a pohybové aktivitě a intenzitě růstu. Malým dětem postačí k plátku chleba i polovina banánu.

Sandra Špačková
foto: freedigitalphotos.net