Sherlock Holmes v knížkách A. C. Doyla zase s oblibou konzumuje skopové s kari omáčkou, které hraje důležitou roli v příběhu „Stříbrný lysáček“. Kari prakticky zdomácnělo v celé Evropě a přitom pochází z daleké Indie. V evropském kontextu jde obvykle o obecný popis určitého druhu pokrmů, které voní exotikou.
Navíc v samotné tamilštině slovo kari vyjadřuje zeleninu, nebo maso vařené s kořením a omáčkou nebo bez omáčky, což Britové v podstatě přejali pod názvem curry.
Koření kari se míchá z několika druhů jiných koření, základní složkou obvykle bývá kurkuma, koriandr a kmín. Nicméně ve státech, kde se používá, se svým složením liší. Každá oblast si jej připravuje podle své vlastní chuti a zvyklostí. Takže směs z Bangladéše se liší třeba od thajské.
Kari koření a pasty vyráběné v Indii jsou velmi rozmanité, najdeme zde různě barevné varianty od žluté, přes červenou až po hnědé. Některé obsahují jen pět složek, jiné třeba i přes dvacet. V běžných domácnostech si jej hospodyňky připravují podle svých receptů.
Popularita kari se v posledních desetiletích rozšířila z indického subkontinentu a pevně zakotvila v jednotlivých národních kuchyních, proto i dvojvýznamnost názvu se objevuje v mnoha jazycích. Dokonce i v češtině si pod výrazem kari představíme indický tradiční pokrm a rovněž i sáček se žlutým práškem.
Koření pro zdraví
Kari koření má kromě zajímavé chuti i léčivé účinky na lidský organismus. Lékařské studie prokázaly, že určité složky kari prášku pomáhají předcházet některým chorobám, včetně rakoviny tlustého střeva. Kombinace kurkumy se zázvorem totiž působí jako přírodní antioxidant s protinádorovým účinkem.
Pacienti s Alzheimerovou chorobou po něm mohou také směle sáhnout, neboť brání ukládání nánosů amyloidu do mozku, které dokáží ničit mozkové buňky. Lidé, kteří kari konzumují v rozumné míře, mohou obecně zlepšit své paměťové schopnosti.
Kari rovněž pomáhá uvolňovat endorfiny, takže funguje jako jedno z nejsilnějších přírodních afrodiziak.
Ochutnat Indii
Nejlákavější menu z kari bezesporu nabízí indická kuchyně. Najdete ho téměř všude, dokonce i v čočkové polévce s vejci. Připravit si doma pravou podobu takové krmě není úplně jednoduché.
Naštěstí i v Čechách máme možnost ochutnat „skutečnou Indii“ v mnohých restauracích. Ale i mezi nimi si musíme pečlivě vybírat. Některé totiž sázejí více na dojmy, než na kvalitu surovin a jejich zpracování.
Jedním z nejzajímavějších podniků zůstává určitě břevnovská restaurace Tandoor, která sídlí v ulici se zvláštním názvem Konecchlumského. V teplém počasí lze posedět venku, uvnitř se tísní pár stolů a židlí. Panuje tu drobný nelad a nepořádek, prostor se rozhodně sterilně neleskne. Ostatně ani v Indii samotné to nikdo s čistotou nepřehání.
Ovšem to neznamená, že by zde nedodržovali hygienické předpisy, či riskovali zdraví svých hostů. Spíše se vkrádá myšlenka, že Tandoor vedle zajímavé nabídky zaručuje i jistou autenticitu, včetně obsluhy, která působí našim očím exoticky a s mírnou ležérností a úsměvem na rtech plní rozmanitá přání.
Menu předkládá prakticky nejznámější indická jídla… Nechybí zde proto ani proslavené kuře tandoori, pečené ve speciální peci zvané tandoor. U jednotlivých položek se sympaticky uvádí i stupně pálivosti.
Jako předkrm doporučuji sheek kabab, výborně okořeněné maso pečené na špejli v tandooru. Skvěle nastartuje chuťové pohárky a připraví na další chod. Když zvolíte biryani, určitě neprohloupíte.
Na patře zanechává pocit lehké pálivosti, basmati rýže příjemně doplňuje vynikající zeleninu s kousky masa a vytváří dokonalou harmonii. Prostě koncert. Kdo nemiluje biryani, může sáhnout po klasice typu curry, nebo vindaloo.
Většina pokrmů se nabízí i ve vegetariánské podobě, čili se zde nasytí i ti, kdož stravě z mrtvých zvířátek neholdují. Skvělé hodování si zaslouží zakončit sladkou tečkou. Pod tajemným názvem gulab jamun se skrývají vynikající kuličky ze sušeného mléka smažené na mírném ohni a poté zalité sladkou omáčkou.
Když to vše spláchnete klasickým českým pivem, krásně si srovnáte žaludek. Ještě než tak učiníte, vyzkoušejte určitě indický čaj lahodně doplněný mlékem, hřebíčkem a dalšími ingrediencemi. Zaručeně osvěží i v horkém létě.
Autor: Martina Bittnerová