Tímto chytrým řešením výrazně snížíte náklady na teplo či teplou vodu díky využití odpadní vody nebo výparů, které nyní bez užitku vypouštíte ven.
Rekuperace se ve světě využívá už od 80. let 20. století. Náklady na teplo rekuperací úspěšně snižují nejen velké průmyslové provozy, ale také hotely, restaurace, majitelé vinných sklepů nebo kancelářských celků. Nejlepším zařízením pro zpětné získávání tepla ze vzduchu i vody je tepelné čerpadlo, které využívá odpadní teplo až do 42 stupňů a dodává vodu s teplotou od 55 do 90 stupňů.
Expertem na zavádění rekuperačních jednotek s letitými zkušenostmi je společnost GT Energy. Mezi zdroje odpadního tepla, které využívá, patří důlní vody, chlazení piva v minipivovaru, chlazení serverů, chlazení vstřikovacích listů, odpadní bazénová voda, odpadní vzduch svářecích strojů, splaškové kanalizace hotelů či větrací vzduch kancelářských budov.
Rekuperace se vyplatí i středně velkým firmám
Rekuperace tepla za pomocí tepelného čerpadla se vyplatí i v případě středně velké restaurace či provozovny se směnným provozem, kdy činí návratnost investice pouhých pár měsíců. Ukázalo se, že pro úspěšnou rekuperaci v podnikání je podstatný především rozdíl mezi teplotou zdroje odpadního tepla a potřebnou teplotou topné vody, kterou tepelné čerpadlo vyrábí. Čím je rozdíl těchto teplot menší, tím větší ekonomický efekt zaznamenáte.
Jistě uvítáte, že rekuperace přináší také přívětivější pracovní prostředí. Jejím zavedením velmi prospějete zejména zaměstnancům kuchyní a prádelen, jejichž výkon i zdravotní stav neustále ohrožuje zvýšená vlhkost a teplota vzduchu. Navíc, pokud rekuperaci rozšíříte o ohřev vzduchu proudícího do vaší provozovny z okolí, díky důmyslnému systému filtrace ho zbavíte výfukových plynů, alergenů a nadměrné vlhkosti. Tím se zavděčíte jak vašim pracovníkům, tak zákazníkům.
Začněte využívat bezplatně získanou energii i ve vaší firmě. Neváhejte a kontaktujte odborníky ze společnosti GT-Energy, kteří posoudí možnost instalace tepelného čerpadla s rekuperačním systémem do vašeho objektu.