Pro jiného je to putování do dalekých krajů, objevování zajímavých míst ve světě či jízda k moři na dovolenou. Dnes se cestuje mnohem pohodlněji a rychleji než před pár lety.

Moderní dopravní prostředky nejen zkrátily vzdálenosti mezi jednotlivými místy, ale také cestování podstatně zjednodušily. Málokdo si v současné době dokáže představit, že by se na jednání vydal pěšky z Dobrušky do Prahy, tak jak to dělal F. L. Věk. Ta doba je už nenávratně minulostí, na takový druh cestování většina lidí nemá čas. A je to možná škoda, protože tak přicházejí o spoustu zážitků.

Co dělat, rozhodnete-li se cestovat a poznávat zajímavá místa, ale netoužíte zrovna po objevování nových světů v neproniknutelné džungli, neláká vás vydat se na daleké cesty, zdolávat nejvyšší vrcholy hor, putovat pouštěmi či navštěvovat jednu světovou historickou památku za druhou? Zůstaňte doma. Zdá se vám to jako nesmysl? Vysvětlení je jednoduché, cestujte po České republice a při své pouti uvidíte, kolik krás je kolem vás. Nenajdete sice takové skvosty, jako je například Grand Canyon v Arizoně, pyramidy v Egyptě či Tádž Mahál v Indii, ale přesto jsou u nás místa, která stojí za návštěvu a vy je při svém cestování můžete objevovat.

O co všechno se dá při cestování po České republice najít? Například nepřeberné množství zřícenin, tvrzí, hradů a zámků. Je zajímavé, že se u nás dochovaly všechny typy středověkých hradů a zámků, některé stavby jsou slohově čisté, jiné prošly přestavbami.

Z počtu rozhleden, které můžete navštívit, se vám zatají dech, protože jsme, co se týče počtu, historie a obliby rozhleden světovou velmocí. Na našem území v minulosti stálo nebo dosud stojí na 350 rozhleden a jejich historie je stará dvě stě let. Najdete rozhledny jednoduchých dřevěných konstrukcí, železobetonové, zděné i architektonicky cenné stavby.

Unikátní je pískovcové souvrství, místy vytvářející skalní oblasti, které nám ve světě mohou jen závidět. Skalních měst, patřící k neopakovatelným projevům českých křídových pískovců, je u nás mnoho desítek, málokterá evropská země jich má tolik.

V Česku se nachází okolo 21 000 rybníků a tradice rybníkářství u nás sahá až do 12. století. Máme čtyři národní parky a dvacet pět chráněných krajinných oblastí. Naše republika má v současné době dvanáct památek zapsaných na Seznam Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Jak je vidět z našeho krátkého a neúplného výčtu možností, co všechno najdete v České republice, cestování stojí opravdu za to. A tak neváhejte, udělejte si čas, naplánujte si trasu a vydejte se na cestu. Přeji vám krásné cestování.

Jarmila Strnadová